Obama’nın Göçmenlik Başkanlık Emri

1. Çocukluk Çağında ülkeye gelenler için Gecikmiş Etki Programı (Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA))

Kim – Yenileme bekleyen şu anki DACA sahipleri ve yeni başvuru yapanlar, diğer tüm DACA yönergelerini karşılayan, 15 Haziran 1981 öncesi doğan bireyler de dahil olmak üzere.

15 Haziran 1981 öncesi doğan bireylere, diğer yönergeleri karşıladıkları takdirde (üst yaş sınırını kaldırarak) DACA başvurusunda bulunma imkanı tanımaktadır.

Ne – Önceki 15 Haziran 2007 gerekliliğinin yerine 1 Ocak 2010’dan beri kesintisiz ABD’de ikamet etmiş olma gerekliliği getirilmiştir.

Gecikmiş etki süresini genişletmekte ve şu an iki yıl olan çalışma iznini üç yıla uzatmaktadır.

Ne Zaman – Başkan’ın 20 Kasım 2014 tarihli duyurusunu izleyen yaklaşık 90 gün içerisinde.

2. ABD Vatandaşlarının ve Yasal İkamet Sahiplerinin Ebeveynleri İçin Gecikmiş Etki

Kim – ABD’de yaşayan ve duyuru zamanında bir ABD vatandaşının veya yasal ikamet sahibinin ebeveyni olan ve de aşağıda belirtilen diğer yönergeleri karşılayan kayıt altına alınmamış bireyler.

Ne – Şu şartlar altında, ebeveynlere gecikmiş etki ve çalışma izni talebinde bulunma hakkı tanımaktadır:

1 Ocak 2010’dan beri aralıksız ABD’de ikamet etmiş olmak;

20 Kasım 2014’de veya öncesinde doğmuş olan bir ABD vatandaşının veya yasal ikamet sahibinin ebeveyni olmak ve

20 Kasım 2014, Kayıtsız Göçmenlerin Yakalanma, Gözaltı ve Sınır Dışı Edilmesi için İlkeler Bildirisi uyarınca, ABD’den sınır dışı edilmek için öncelikli olmamak.

Ne Zaman – Başkan’ın 20 Kasım 2014 tarihli duyurusunu izleyen yaklaşık 180 gün içerisinde.

3. Yasa dışı ikametin geçici istisnaları

Kim – En az 180 gün boyunca ABD’de yasa dışı ikamet etmiş bireyler ve
ABD vatandaşlarının oğulları/kızları ve yasal ikamet sahibi bireylerin eşleri ve oğulları/kızları.

Ne – 2013 yılında açıklanan geçici istisnalar programını, yasal ikamet sahibi bireylerin eşlerine, oğulları veya kızlarına ve de ABD vatandaşlarının oğulları ve kızlarına vizeleri mevcutsa istisna alma hakkı tanıyarak, genişletmektedir.

Değerlendirilen akraba, dilekçe sahibi değilse özel durumlar ortaya çıkabilir.

İstisna elde etmek için karşılanması gereken “aşırı zorluk” standardını açıklamaktadır. Şu anda, sadece ABD vatandaşlarının eşleri ve küçük çocukları vizeleri mevcut olduğunda geçici istisna alma hakkına sahiptir.