Halihazırda Birleşik Devletlerde Bulunanlara Evlilik Yoluyla Yeşil Kart

Halihazırda Birleşik Devletlerde bulunanlar için, Birleşik Devletler vatandaşı veya kalıcı oturum almış biriyle evlenecek olunmasına ve Birleşik Devletlere yasal ya da yasadışı yollarla girmiş olmasında bağlı çeşitli evlilik yoluyla yeşil kart seçenekleri mevcuttur.

Birleşik Devletlere Giriş

Yasal

Eğer Birleşik Devletlere, sınırda, havalimanı, liman ya da otobüs terminalinde sınır devriyesi tarafından araştırılıp girdiyseniz bu yasaldır.

İnsanlar normalde Birleşik Devletlere yasal yollarla aşağıdakileri kullanarak girerler:

  • turist vizesi, öğrenci vizesi, geçici çalışma vizesi vb. gibi geçerli bir göçmen olmayan vizeyle
  • Düzenli girişlere izin veren özel bir geçiş olan sınır geçiş kartıyla, ya da
  • Vize Muafiyet Programı altında

Birleşik Devletlerde şu an için yasadışı şekilde bulunuyorsanız bile (yasal yollarla girmiş olup verilen iznin sonunda hâlâ çıkmamış olmak) sonuçları farklıdır.

Yasadışı

Birleşik Devletlere bir sınır devriyesi araştırması olmaksızın giren herkes Birleşik Devletlere yasadışı girmiş olarak değerlendirilir.

Birleşik Devletlere yasadışı yollarla girmek, birinin aracının bagajında, sınırı geçen bir kamyonda saklanarak, gözetlenmeyen bir noktadan sınıra sızarak vb. idir. Teknik olarak buna “Denetleme Olmaksızın Giriş” ya da “EWI” denir.

Eğer Birleşik Devletlere yasadışı yollarla birden çok kez girmişseniz, 1 yıl ya da daha uzun süre yasadışı olarak kalmışsanız ve/veya bunun sonunda sınırdışı edilmişseniz göçmenlik duruşmanız ilerlemeksizin kalıcı olarak Birleşik Devletlere göç etmeniz yasaklanabilir.

Birleşik Devletler Vatandaşıyla Evlenmek

Birkaç seçenek mevcuttur:

  • Evlendikten hemen sonra yeşil kart başvurusu yapmak. Form I-130 ve Form-I-485′e bir arada başvuruda bulunulabilir.

    I-130 Akraba Başvurusu

    I-485 Durum Ayarlanması

o Yasal yolla girilmiş
Bu seçenek statü dışında olsanız bile mevcuttur. (kalış süreniz dolmuş olmasına rağmen çıkış yapmadıysanız) 1 Nisan 1997′den beri 6 ay ya da daha çok gereğinden fazla kaldıysanız alttaki 2 seçeneği değil, bu seçeneği seçmek zorundasınız. Eğer Birleşik Devletleri terk ederseniz, 3 ile 10 yıl arasında, izinsiz kaldığınız süreye bağlı olarak, dönmeniz yasaklanabilir.

o Yasadışı girmiş
Birleşik Devletlere yasadışı girmiş yabancılar Durum Ayarlanması için dosyalanmaya elverişli değildir.

Yine de, eğer bir işveren ya da aile üyesi sizin adınıza göçmenlik başvurusu yaparsa Durum Ayarlaması için elverişli konuma gelebilirsiniz.

  • § 14 Ocak 1998′den önce ya da
  • § 14 Ocak 1998 ile 21 Nisan 2001 arasında, eğer 21 Aralık 2000′de Birleşik Devletlerde olduğunuzu kanıtlayabilirseniz.

Eğer vize başvurunuz onaylandıysa ya da USCIS tarafından yapılan bir hata nedeniyle reddedilmişse, Birleşik Devletlerde bulunma Durum Ayarlamanıza izin verilebilir.

Eğer bu kategoriye uygunsanız, Birleşik Devletlerde evlenip anında yeşil kart başvurunuzu yapabilirsiniz. Form I-130 ve Form I-485′e bir arada başvurulabilir.

  • Durum ayarlanması görüşmesinde eşinizin de size eşlik etmesi gerekmektedir. Bir dava vekili de görüşme sırasında size eşlik edebilir. Eğer eşinizi, turist vizesi gibi geçici bir vizeyle Birleşik Devletlere gelmeden önce tanıyorsanız, görüşme sırasında gerçek niyetinizle ilgili şüpheler oluşabilir ve USCIS sizden vize dolandırıcılığına dair feragatla alakalı ek bir başvuruda daha bulunmanızı bekleyebilir.
  • Birleşik Devletlerde 6 ay ya da daha uzun bir süre yasadışı kalmadan önce Birleşik Devletlerden ayrılın ve ABD konsolosluğuna nişanlı vizesi ile dönüş için başvurun.

    Eğer 1 Nisan 1997′den itibaren 6 aydan fazla yasadışı kaldıysanız, “bir ABD vatandaşıyla ilişki olarak nitelenmekten” feragat etmiş sayılırsınız. Yasadışı kalış için istisnai muafiyet (INA 212(a)(9)(B)(v)) ya da yanlış temsil (INA 212(i)) “bu durumdaki bir göçmenin giriş izninin reddedilmesi, yasal yollarla ikamet eden eş ya da yabancının akrabaları için aşırı zorluk oluşturmakla sonuçlanır.” şeklinde kabul edilirken, suç geçmişi bulunmasından dolayı muafiyet (INA 212(h)) “yabancının girişinin reddedilmesi Birleşik Devletler vatandaşına ya da yabancının yasal yollarla ikamet eden eşi, ebeveyni, oğlu ya da kızı için aşırı zorluk oluşturmakla sonuçlanır.” şeklinde kabul edilir.

    Muafiyet alabilmek için, ABD vatandaşının kanıtlarla “aşırı zorluğu” ispatlaması gerekir. Her bir konsolosluk 601 kişiye “kabul edilebilir” delillerin listesini sağlar. Tüzükler her konsolosluk için aynıdır. İstisnai muafiyet kabul oranları “aşırı zorluğun” bir standartı olmadığı için konsolosluklara göre değişiklik gösterir.

    Eğer 18 ve 21 yaşları arasında eşinizin biyolojik çocuğu olmayan çocuklarınız varsa ve onlar ABD’ye getirmek istiyorsanız, mümkünse ülkeden ayrılmal ve nişanlı vizesi için başvurmalısınız. 21 yaşın altındaki çocuklar nişanlının vizesi altında eşlik edebilir; ancak yalnızca 18 yaşın altındaki çocuklar yeni evlenmiş eşe göçmen vizesiyle eşlik edebilir ya da yeşil karta başvurabilir.

  • 6 ay ya da daha fazla yasadışı kalmadan önce ABD’den ayrılın, ABD dışında evlenin ve standart aile esaslı yeşil kart işlemleri araştırın.

    I-130 Akaraba Dilekçesi

    Eğer 6 ay ya da daha fazla yasadışı olarak kaldıysanız, başvurunuzun yanına yasadışı kalışınızdan muafiyet talebinizi de ekleyin. Vizenizin reddinin ABD vatandaşı eş ya da çocuklarınıza aşırı zorluk yaratacağını kanıtlamanız gerekecektir. Aşırı, üzüntüden çok daha fazlası, sağlık sorunları gibi durumlar anlamına gelir. Eğer muafiyet talebiniz reddedilirse, ABD’ye girişiniz 3 yıl (6-12 ay arası yasadışı kalmışsanız) ile 10 yıl (1 yıldan fazla yasadışı kaldıysanız) reddedilebilir.

    Ülkenizdeki ABD konsolosluğunun ne kadar etkili olduğunun bir önemi olmaksızın, yasa, kabulünüz öncesinde en az 3 ay ana vatanınızda kalmanızı gerektirir.

Eğer K3 vizesine başvurmak ya da konsolosluk işlemlerine başvurmak amacıyla ABD’den ayrılırsanız, bilet, iniş belgeleri, faturalar, tıbbi kayıtlar, kredi kartı özetleriniz gibi alakalı olabilecek kanıtları toplayın ve saklayın.

Eğer siz ya da çocuklarınız 1 Nisan 1997 itibariyle 6 ay ya da daha fazla, olması gerekenden fazla kaldıysanız ABD’den ayrılmayın. ABD’ye girişiniz 3yıl (6-12 ay arası yasadışı kalmışsanız) ile 10 yıl (1 yıldan fazla yasadışı kaldıysanız) reddedilebilir.