İnsan Hakları Raporları

Ülkenizde insan haklarının durumuna değinen önceki iki veya üç yılın raporlarını ekleyin ( ve zulüm gördüğünüz yılın/ yılların raporlarını da eklediğinizden emin olun). Aşağıdaki internet sitelerinden ülke şartları ile ilgili bilgilere ulaşılabilir ( sizin ülkenize spesifik linklere bakın):

•Dışişleri Bakanlığı: www.state.gov

•İnsan Hakları Gözlem Örgütü: www.hrw.org

•Amnesty International: http://amnesty.org

Uzun dahi olsalar, raporların tamamını ekleyin. İddianızla ilişkili bölümün altını çizin veya satırı marker ile boyayın (ya da işaretleyin).

 

İngilizce Olmayan Belgeler Nasıl Teslim Edilmeli?

İngilizce olmayan her belgenin iki ek belgeyle teslim edildiğinden emin olun: (1) İngilizceye tam çeviri ve (2) çevirmenin İngilizceye ve çevrilen belgenin orijinal diline akıcı bir şekilde hâkim olduğuna ve çevirmenin elinden gelen en iyi şekliyle belgeyi İngilizceye çevirdiğine dair bir çeviri sertifikası.

Gazete Makaleleri

Mümkün olduğu takdirde, size olanları açıklamanıza yardımcı olacak herhangi bir gazete makalesini ekleyin. Bu makaleler sizin için ne kadar özelse o kadar işe yarar olacaktırlar. Örneğin, sizin politik bir mitingdeki resminizi içeren veya sizin dahil olduğunuz dini örgütlenmenin veya sosyal grubun üyelerinin gördüğü zulme değinen makaleler son derece faydalı olacaktır. Yardımcı makaleler hikâyenizin bağımsız kaynakların ülkenizde olan bitenle ilgili söyledikleriyle tutarlılık içerisinde olduğunu gösterecektir.

Gazetelerden, kitaplardan veya online kaynaklardan (resmi kaynaklarda veya güvenilir internet sitelerinde yayınlanmışlarsa) makaleler bildirebilirsiniz. Bunlar aşağıda sözü edilen “İnsan Hakları Raporları”ndan daha spesifik olmalıdırlar. Pek çok başvuru sahibinin bu tarz makaleleri bulunmamakta ve sadece daha genel kapsamlı olan “İnsan Hakları Raporları”’na bel bağlamaktadırlar. Güçlü bir hak iddianız varsa ve güvenilirseniz, bu belgeler olmadan da iltica hakkı elde edebilirsiniz

Hangi Kişisel Belgeler Eklenmeli?

Kişisel belgelerin, özellikle de (1) kimliğinizin (2) gördüğünüz zulüm ile ilişkili olacak şekilde bir gruba mensubiyetinizin ve (3) gördüğünüz zulmün kanıtı olan belgeleri eklemek başvurunuzu güçlendirecektir.

Kimliğinizi kanıtlamak için, pasaport ya da doğum belgesi, ulusal kimlik kartı veya sürücü ehliyeti gibi diğer bir resmi belgeyi başvurunuza ekleyin. ABD yönetimi kimliğinizi kanıtlayabilmenizi bekler, bu doğrultuda bir miktar belge sağladığınızdan emin olun.

Eğer mümkünse, zulüm iddianıza neden teşkil eden herhangi bir gruba mensubiyetinizi gösteren belgeleri eklediğinize emin olun (örneğin, politik veya dini bir gruba üyelik kartı).

Mümkün olduğunda, ana vatanınızda size neler olduğunu doğrulayan, ne şekilde zarar gördüğünüzü gösteren fotoğraflar, tehdit mektupları veya uğradığınız zarara değinen polis veya tıbbi raporlar gibi materyalleri de ekleyin.

Bu belgelerden hiçbirinin aslını teslim etmeyin. USCIS bu belgeleri muhtemelen size hiçbir zaman iade etmeyecektir. Bunun yerine, bu belgelerin kopyalarını başvurunuzla birlikte teslim edin ve tüm asıllarını iltica mülakatınıza (veya göçmenlik mahkemesine) getirin.

Güvenilir olduğunuz sürece, kişisel belgeleriniz olmadan da iltica hakkı elde edebilirsiniz. ABD yönetimi hiçbir belgesi olmaksızın ülkesinden kaçmış, ana vatanındaki kargaşadan dolayı tüm belgelerini kaybetmiş ve bu tarz belgeleri ülkesinden gönderebilecek kimsesi olmayan pek çok iltica başvurusu sahibini kabul etmektedir. Bu kişisel belgelerden bazılarını elde etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Eğer bu belgeler size gönderilmişse, bunları nasıl elde ettiğinizi gösteren tüm kanıtları saklayın ( zarflar, faks irsaliyesi veya destekleyici belgelerinizle gelen açıklayıcı mektuplar gibi).

Neden İltica Talebinde Bulunuyorsunuz?

I-589’un B bölümünde, neden iltica talebinde bulunduğunuza dair önemli bir soruya yanıt vermeniz gerekecektir. Size ve ailenize geçmişte neler olduğu ve ülkenize dönmekten korkmanıza sebep verdiğini, neden sizin (veya ailenizin) zarar gördüğünü ve ülkenize döndüğünüz takdirde nelerin başınıza geleceğini açıklayan bilgilere yanıtınızda yer vermelisiniz.

Amaca uygun olayları ve tarihleri belirtmeniz ve de hatırlayabildiğiniz kadar çok detaya yer vermeniz gerekmekte. Basit şekilde, genel ifadeler yazmayın. Belirli bir tarihi hatırlayamıyorsanız, tahminde bulunduğunuzu belirtmeniz gerektiğini tekrar ediyoruz.

Başvurunuza yazılı bir bildiri eklemek iyi bir fikirdir (aşağıda açıklanmıştır). Bu şekilde, B bölümündeki sorulara kısa cevaplar verip “Ekteki bildiriyi inceleyiniz” şeklinde bir not düşebilirsiniz.

İltica başvurusu dosyası nasıl hazırlanır?

İltica başvuru dosyası hazırlamakla ilgili basamakları detaylı şekilde açıklamaya başlamadan önce, en iyi seçeneğin dosyayı deneyimli bir göçmenlik avukatıyla hazırlamak olduğunu vurgulamak istiyoruz. 2000’den fazla iltica davasını takip etmiş bulunmaktayız ve avukata danışılmadan hazırlanmış bir iltica vakası üzerinde çalıştığımız zamanlarda, iltica bildirimlerinde kritik hatalar ve tutarsızlıklar olduğunu görüyoruz. Her ne kadar müvekkillerimizin ifadelerindeki hataları düzeltmek için elimizden gelenin en iyisini yapsak da; bu hatalar savcı tarafından sıklıkla olumsuzluklar olarak sunulmakta ve iltica vakasına zarar vermektedir.

Ne yazık ki, iltica bildirimleri ve belgeleri bir kez hükümete teslim edildiğinde, göçmenlik yargıcına açıklanması gereken tutarsızlıkları düzeltmek son derece zor olmaktadır.

Eğer ABD sınırları içerisinde bulunuyorsanız ve gözaltına alınmadıysanız, bununla birlikte iltica başvurusu yapmakla ilgileniyorsanız, süreç aşlağıdaki gibi işlemektedir:.

İlk olarak, Form I-589’yi , “İltica ve Sınırdışı Edilmenin Engellenmesi için Başvuru (Application for Asylum and Withholding of Removal)”, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne [U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS)] hazırlayıp teslim etmeniz gerekmekte. Form I-589 şu çözüm türlerinin hepsi için, başvururken teslim etmeniz gereken tek formdur: iltica, sınır dışı edilmenin engellenmesi ve İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Antlaşması (United Nations Convention Against Torture) altında korumaya alınma. I-589 teslimi için bir ücret bulunmamaktadır.

İltica başvurunuzda sağladığınız bilgiler gizli tutulacaktır. Bu bilgilere sadece ABD yönetiminin erişimi olacaktır.

Bir son başvuru tarihi bulunmaktadır: USCIS sizin ABD’ye son girişinizi izleyen bir yıl içerisinde başvurunuzu teslim almalıdır. Bunun dışında, eğer ABD içerisinde kaldığınız sürede ve başvurunuzu teslim ettiğiniz anda yasal göçmenlik statünüzü koruduysanız (örneğin, geçerli bir vizeniz varsa), ABD’ye son girişinizin ardından bir yıldan fazla süre de geçmiş olsa, başvurunuzu herhangi bir zamanda teslim edebilirsiniz.

Son başvuru tarihini kaçırdıysanız, deneyimli bir göçmenlik avukatıyla görüşün: Değişen şartlar veya “sıra dışı durumlar”ın dosya tesliminde gecikmelere neden olduğu vakalarda nadir istisnalar uygulanabilmektedir.

Sıra Dışı veya Değişen durumun ardından “Makul Süre” içerisinden başvurunuzu teslim etmelisiniz:

Eğer sizin için başvuru süresine istisna yaratacak bir durumun söz konusu olduğunu iddia ediyorsanız, aynı zamanda bu sıra dışı/değişen durum ortaya çıktıktan sonra makul bir süre içerisinde başvurunuzu yaptığınızı da kanıtlamanız gerekmektedir.

Neyin “makul” olduğu vakanıza özel her bir olayın kombinasyonuna bağlıdır. İltica memurları ve göçmenlik yargıçları makul bir insanın sizin eşsiz durumunuzda ne yapacağına bakmaktadır. Başvurunuzda gecikmeye neden olan özel olaylara ek olarak, görevlilerin göz önünde tutacağı diğer ilişkili etkenler aşağıdakileri içermektedir:

  • Değişen durumların farkına ilk kez varmanızdaki gecikmeler
  • Eğitim geçmişiniz ve dil yeterliliğiniz
  • Yasal yardım almanın ne kadar sürdüğü ve
  • Gördüğünüz zulmün mevcut fiziksel ve duygusal herhangi bir etkisi.

Tipik olarak, birkaç aylık bir gecikme “makul” olabilmektedir; fakat altı aylık bir gecikme genellikle makul değildir. Bu nedenle değişen veya sıra dışı durumun ortaya çıkışının ardından mümkün olduğunca çabuk bir şekilde başvurunuzu yapmaya çalışın. “Makul” bir süre içerisinde dosyanızı teslim ettiğinize dair detaylı ve güven veren kanıtlar sağlamanız gerekecektir.

İltica için iyi bir iddia hazırladığınızı belirlemek karmaşık bir iştir. İltica ve mülteci yasaları üzerine uzmanlaşmış bir avukatla görüşmek iyi bir fikir olacaktır.

“Sıradışı Şartlar” İstisnası Uygunluğu’nun kanıtlanması:

Bu istisna için, hayatınızdaki olayların (ABD’ye girişiniz öncesi veya sonrası), bir yıllık dosya teslimi süresi içerisinde teslim yapamamanızla doğrudan bağlantılı olduğunu ve sıra dışı durumunuzun sizi etkilemeyi bırakmasının ardından makul bir sürede başvuru yaptığınızı göstermelisiniz. Aynı zamanda bu sıra dışı durumu kasten yaratmadığınızı da kanıtlamalısınız (sizin herhangi bir davranışınız veya yapmadığınız davranış nedeniyle).

Aşağıda vakanızdaki olayların toplamına bağlı şekilde nelerin “sıra dışı durum” olarak kabul edilebileceğine dair birkaç örnek bulunmaktadır:

  • Bir yıllık dosya teslim süresinin en azından bir kısmında ciddi bir psikiyatrik veya tıbbi rahatsızlık yaşadınız ( bu durum post travmatik stres bozukluğu (PTSB) gibi sizin gördüğünüz zulmün sonucu olabilir—fakat zulümle ilişkili olma zorunluluğu yoktur), hamile kaldınız, eşiniz hamile kaldı.
  • Yakın akrabalarınızdan biri veya yasal vasiniz hayatını kaybetti veya ciddi şekilde hastalandı
  • Bir yıllık dosya teslimi süresinde hukuken engelliydiniz (küçük çaplı veya mental bir rahatsızlık)
  • Diğer kişisel etkenler o kadar uç düzeylerdeydi ki, sizin işlevselliğinizi bozdu ve dosyayı zamanında teslim etmenizi engelledi (örneğin, bir göçmen topluluğu içerisinde aşırı bir izolasyona maruz kaldınız, aileniz iltica başvurusu yapmanıza ciddi şekilde karşıydı veya derin kültürel veya dilsel engeller mevcuttu)
  • Avukatınızın etkisiz desteği dosya tesliminizdeki gecikmeyle doğrudan ilişkili ( avukatınızla olan anlaşmanızı açıklayan yeminli bir ifade yazmanız; avukatınıza onu etkisiz destekle suçlayacağınıza dair bilgi vermeniz ve geçmişte disiplin kurullarına avukata karşı resmi bir şikâyette bulunup bulunmadığınızı açıklamanız gerekmektedir)
  • Bir yıllık sürecin en azından bir kısmında ülkede yasal statüde bulundunuz veya
  • Başvurunuz bir yıllık sürede teslim edildi fakat düzeltilmek üzere geri çevrildi ve siz dosyanızı tekrar hazırlayıp varışınızdan sonraki bir yılı aşan bir sürede teslim ettiniz.

Hayatınızdaki diğer olaylar da bu istisnanın amaçları doğrultusunda “sıra dışı durum” olarak kabul edilebilir. Aklınızdaki sorular için lütfen bir avukata danışın.

“Değişmiş Şartlar” İstisnası Uygunluğu’nun kanıtlanması:

Başarılı şekilde “değişmiş şartlar” istisnası talep etmek için, değişen bir şartın ( sizin hayatınızda veya ABD ya da ülkenizdeki şartlarda) sizin ilticaya uygunluğunuzla alakalı olduğunu ve sizin bu şartı /durumu öğrenmenizin veya bu şart/durumun ortaya çıkışının ardından makul bir süre içerisinde başvuru yaptığınızı göstermeniz gerekir. İltica memuru veya göçmenlik yargıcı, durumu öğrenmenizle ilgili herhangi bir gecikmeyi göz önünde tutacaktır.

Nelerin “değişmiş şart/durum” olarak nitelenebileceğine dair birkaç örnek aşağıda mevcuttur. Bununla birlikte; her biri, normal olarak başvuru sahibinin vakasına özgü son derece kişisel durumlardır:

  • ABD’ye girdiğinizde ülkenize dönme korkunuz bulunmuyordu, fakat şu an korkmaktasınız; çünkü (1) sizin gibi insanlar, siz ülkenizi terk ettiğiniz sırada, zulüm görmüyor olsa da şu an zulüm görmekteler (örneğin; sizin ırkınıza, kabile üyeliğinize veya uğraşlarınıza karşı bir duruşu olan yeni hükümet yönetime gelmiş) veya (2) siz ülkenizi terk ettikten sonra politik veya dini aktivitelere dahil oldunuz ve de bu ilgi sizi zulüm görme riskine soktu.

Örneğin, Christian ABD’de bulunduğu sırada politik görüşlerini, dini inançlarını değiştirdiyse, ülkesinde iç savaş çıktıysa ya da ülkesinde bir yönetim değişikliği olduysa iltica talebinde bulunabilir.

  • ABD iltica yasaları değişti ve daha önce iltica için uygun olmasanız da şu an iltica hakkı talep edebilir hale geldiniz veya
  • Birincil iltica başvurusu sahibiyle olan bağınız sona erdi (eş veya ebeveyn), bu nedenle de kendi başvurunuzu yapmanız gerekiyor.

Bu kapsamlı bir liste değildir. Bunların dışındaki olaylar da istisna amacı için değişmiş durum/koşul olarak kabul edilebilmektedir. Kişisel bir analiz yapılması için lütfen bir avukata danışın.

ABD’ye gelmeden önce başka bir ülkeye yerleşmiş olmanız, iltica hakkı almanızı hukuken engelliyor mu?

Eğer ABD’ye gelmeden önce başka bir ülkede “kesin olarak yerleşmiş” iseniz, iltica hakkı almanız da engellenecektir. Bu durum sizin aşağıdaki imkânlara sahip olduğunuzu göstermektedir:

  • Başka bir ülkenin, kalıcı oturma izni veya vatandaşlık hakkı sunması
  • Yapılmış kalıcı konaklama düzenlemeleri ve benimsenen ülkeye ve bu ülkeden dışarıya seyahat edebilme veya
  • Benimsenen ülkede eğitim, istihdam edilme veya profesyonel ya da iş ile ilgili bağlantılar sayesinde elde edilen ekonomik bağımsızlık.

Yasadışı Şartlarda Olan Yabancılar İçin Yeni Göçmenlik Yasası

Beyaz Saray, ülkede yasadışı şekilde bulunan 3 – 6 milyon göçmeni, başkanlık müdahalesiyle etkin bir şekilde affetme eğilimini; ABD vatandaşlarının yasadışı göçmen ebeveynlerini ve DACA alıcılarının muhtemelen yasadışı göçmen olan ebeveynlerini kapsamak amacıyla; — 2012 yılındaki genelgeyle, başkanlık emriyle sağlanmış– Çocukluk Çağındaki Gelişler için Geciktirilmiş Etki’yi (Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)) genişleterek gösterdi. Müdahale diğer yasadışı göçmen gruplarını da kapsayabilir ve DACA benzeri bir şekilde yasadışı göçmenlere hükümet tarafından çıkartılmış belgeler sağlayarak; yeşil kartın veya vatandaşlığa giden bir yolun olmamasına rağmen; yasal statünün faydalarını sağlayabilir. Beklentiler başkanlık emrinin aralık ayında yayınlanacağı yönünde. Bu göçmenlik başkanlık emri yaklaşık 5 milyon kişiye yasal statü sağlayacak.