Halihazırda Birleşik Devletlerde Bulunanlara Evlilik Yoluyla Yeşil Kart

Halihazırda Birleşik Devletlerde bulunanlar için, Birleşik Devletler vatandaşı veya kalıcı oturum almış biriyle evlenecek olunmasına ve Birleşik Devletlere yasal ya da yasadışı yollarla girmiş olmasında bağlı çeşitli evlilik yoluyla yeşil kart seçenekleri mevcuttur.

Birleşik Devletlere Giriş

Yasal

Eğer Birleşik Devletlere, sınırda, havalimanı, liman ya da otobüs terminalinde sınır devriyesi tarafından araştırılıp girdiyseniz bu yasaldır.

İnsanlar normalde Birleşik Devletlere yasal yollarla aşağıdakileri kullanarak girerler:

  • turist vizesi, öğrenci vizesi, geçici çalışma vizesi vb. gibi geçerli bir göçmen olmayan vizeyle
  • Düzenli girişlere izin veren özel bir geçiş olan sınır geçiş kartıyla, ya da
  • Vize Muafiyet Programı altında

Birleşik Devletlerde şu an için yasadışı şekilde bulunuyorsanız bile (yasal yollarla girmiş olup verilen iznin sonunda hâlâ çıkmamış olmak) sonuçları farklıdır.

Yasadışı

Birleşik Devletlere bir sınır devriyesi araştırması olmaksızın giren herkes Birleşik Devletlere yasadışı girmiş olarak değerlendirilir.

Birleşik Devletlere yasadışı yollarla girmek, birinin aracının bagajında, sınırı geçen bir kamyonda saklanarak, gözetlenmeyen bir noktadan sınıra sızarak vb. idir. Teknik olarak buna “Denetleme Olmaksızın Giriş” ya da “EWI” denir.

Eğer Birleşik Devletlere yasadışı yollarla birden çok kez girmişseniz, 1 yıl ya da daha uzun süre yasadışı olarak kalmışsanız ve/veya bunun sonunda sınırdışı edilmişseniz göçmenlik duruşmanız ilerlemeksizin kalıcı olarak Birleşik Devletlere göç etmeniz yasaklanabilir.

Birleşik Devletler Vatandaşıyla Evlenmek

Birkaç seçenek mevcuttur:

  • Evlendikten hemen sonra yeşil kart başvurusu yapmak. Form I-130 ve Form-I-485′e bir arada başvuruda bulunulabilir.

    I-130 Akraba Başvurusu

    I-485 Durum Ayarlanması

o    Yasal yolla girilmiş
Bu seçenek statü dışında olsanız bile mevcuttur. (kalış süreniz dolmuş olmasına rağmen çıkış yapmadıysanız) 1 Nisan 1997′den beri 6 ay ya da daha çok gereğinden fazla kaldıysanız alttaki 2 seçeneği değil, bu seçeneği seçmek zorundasınız. Eğer Birleşik Devletleri terk ederseniz, 3 ile 10 yıl arasında, izinsiz kaldığınız süreye bağlı olarak, dönmeniz yasaklanabilir.

o    Yasadışı girmiş
Birleşik Devletlere yasadışı girmiş yabancılar Durum Ayarlanması için dosyalanmaya elverişli değildir.

Yine de, eğer bir işveren ya da  aile üyesi sizin adınıza göçmenlik başvurusu yaparsa Durum Ayarlaması için elverişli konuma gelebilirsiniz.

  • § 14 Ocak 1998′den önce ya da
  • § 14 Ocak 1998 ile 21 Nisan 2001 arasında, eğer 21 Aralık 2000′de Birleşik Devletlerde olduğunuzu kanıtlayabilirseniz.

Eğer vize başvurunuz onaylandıysa ya da USCIS tarafından yapılan bir hata nedeniyle reddedilmişse, Birleşik Devletlerde bulunma Durum Ayarlamanıza izin verilebilir.

Eğer bu kategoriye uygunsanız, Birleşik Devletlerde evlenip anında yeşil kart başvurunuzu yapabilirsiniz. Form I-130 ve Form I-485′e bir arada başvurulabilir.

  • Durum ayarlanması görüşmesinde  eşinizin de size eşlik etmesi gerekmektedir. Bir dava vekili de görüşme sırasında size eşlik edebilir. Eğer eşinizi, turist vizesi gibi geçici bir vizeyle Birleşik Devletlere gelmeden önce tanıyorsanız, görüşme sırasında gerçek niyetinizle ilgili şüpheler oluşabilir ve USCIS  sizden vize dolandırıcılığına dair feragatla alakalı ek bir başvuruda daha bulunmanızı bekleyebilir.
  • Birleşik Devletlerde 6 ay ya da daha uzun bir süre yasadışı kalmadan önce Birleşik Devletlerden ayrılın ve ABD konsolosluğuna nişanlı vizesi ile dönüş için başvurun.

    Eğer 1 Nisan 1997′den itibaren 6 aydan fazla yasadışı kaldıysanız, “bir ABD vatandaşıyla ilişki olarak nitelenmekten” feragat etmiş sayılırsınız. Yasadışı kalış için istisnai muafiyet (INA 212(a)(9)(B)(v)) ya da yanlış temsil (INA 212(i)) “bu durumdaki bir göçmenin giriş izninin reddedilmesi, yasal yollarla ikamet eden eş ya da yabancının akrabaları için aşırı zorluk oluşturmakla sonuçlanır.” şeklinde kabul edilirken, suç geçmişi bulunmasından dolayı muafiyet (INA 212(h)) “yabancının girişinin reddedilmesi Birleşik Devletler vatandaşına ya da yabancının yasal yollarla ikamet eden eşi, ebeveyni, oğlu ya da kızı için aşırı zorluk oluşturmakla sonuçlanır.” şeklinde kabul edilir.

    Muafiyet alabilmek için, ABD vatandaşının kanıtlarla “aşırı zorluğu” ispatlaması gerekir. Her bir konsolosluk 601 kişiye “kabul edilebilir” delillerin listesini sağlar. Tüzükler her konsolosluk için aynıdır. İstisnai muafiyet kabul oranları “aşırı zorluğun” bir standartı olmadığı için konsolosluklara göre değişiklik gösterir.

    Eğer 18 ve 21 yaşları arasında eşinizin biyolojik çocuğu olmayan çocuklarınız varsa ve onlar ABD’ye getirmek istiyorsanız, mümkünse ülkeden ayrılmal ve nişanlı vizesi için başvurmalısınız. 21 yaşın altındaki çocuklar nişanlının vizesi altında eşlik edebilir; ancak yalnızca 18 yaşın altındaki çocuklar yeni evlenmiş eşe göçmen vizesiyle eşlik edebilir ya da yeşil karta başvurabilir.

  • 6 ay ya da daha fazla yasadışı kalmadan önce ABD’den ayrılın, ABD dışında evlenin ve standart aile esaslı yeşil kart işlemleri araştırın.

    I-130 Akaraba Dilekçesi

    Eğer 6 ay ya da daha fazla yasadışı olarak kaldıysanız, başvurunuzun yanına yasadışı kalışınızdan muafiyet talebinizi de ekleyin. Vizenizin reddinin ABD vatandaşı eş ya da çocuklarınıza aşırı zorluk yaratacağını kanıtlamanız gerekecektir. Aşırı, üzüntüden çok daha fazlası, sağlık sorunları gibi durumlar anlamına gelir. Eğer muafiyet talebiniz reddedilirse, ABD’ye girişiniz 3 yıl (6-12 ay arası yasadışı kalmışsanız) ile 10 yıl (1 yıldan fazla yasadışı kaldıysanız) reddedilebilir.

    Ülkenizdeki ABD konsolosluğunun ne kadar etkili olduğunun bir önemi olmaksızın, yasa, kabulünüz öncesinde en az 3 ay ana vatanınızda kalmanızı gerektirir.

Eğer K3 vizesine başvurmak ya da konsolosluk işlemlerine başvurmak amacıyla ABD’den ayrılırsanız, bilet, iniş belgeleri, faturalar, tıbbi kayıtlar, kredi kartı özetleriniz gibi alakalı olabilecek kanıtları toplayın ve saklayın.

Eğer siz ya da çocuklarınız 1 Nisan 1997 itibariyle 6 ay ya da daha fazla, olması gerekenden fazla kaldıysanız ABD’den ayrılmayın. ABD’ye girişiniz 3yıl (6-12 ay arası yasadışı kalmışsanız) ile 10 yıl (1 yıldan fazla yasadışı kaldıysanız) reddedilebilir.

 

O-1 vizesi, L-1 vizesi, H-1b vizesi

Geçici Olağanüstü Yetenek Vizesi

O-1 Geçici Vizeleri, bilim, sanat, eğitim, işletme ve atletizm alanlarında “olağanüstü yetenek” sahibi başvuranlar için mevcuttur. Bu kategori oldukça geniştir ve modern bilimsel araştırmacılar, profesörler, yenilikçi kurumsal yetkililer, caz müzisyenleri, judo eğitmenleri, grafik tasarımcılar, sanat yönetmenler, serigrafi artistleri, jimnastik koçları ve bilgisayar yazılım uzmanları gibi başvuru sahipleri için olağanüstü yeteneklerini sergilemeye devam ettikleri sürece uygun olabilir İspatlama yükümlülüğü dilekçe sahibine (O-1 vizesi başvuru sahibine) aittir; bununla birlikte olağanüstü yeteneği ispatlamak için çok sayıda yaratıcı yöntem mevcuttur.

Bu vizeyi talep eden bireyler, olağanüstü yeteneklerini ulusal veya uluslararası uzun süreli takdir ve övgü belgeleriyle sergilemelidir. Ulusal veya uluslararası ödüllere sahip, çalışmasıyla ilgili bir basın raporu kaydı bulunan, yazarı olduğu eseri yayımlanmış, kendi alanına orijinal katkılarda bulunmuş, ayırt edici üne sahip şirketlerde, organizasyonlarda çalışmış, alanlarında onaylanmış başarılara sahip veya yüksek maaş alan O-1 dilekçe sahipleri daha yüksek bir başarı oranına sahiplerdir.

Sinema filmi veya televizyon endüstrisinde O-1 vizesine yeterli olabilmek için başvuru sahibi; bir yetenek derecesiyle kanıtlanmış, normalin üzerinde bir kapsamda, olağanüstü, kayda değer veya ileride gelen olarak tanınmış bir sinema filmi ve/veya televizyon alanındaki olağanüstü başarısını sergilemelidir. Buna ek olarak, O vize başvuru sahibi Birleşik Devletlere olağanüstü başarısının bulunduğu aranda çalışmak veya yeteneğini sergilemek amaçlı geliyor olmalıdır.

O-1 geçici vizesine yeterli görülen bireyler, genellikle göçmen sınıflandırmasına uygun yasal standartlara da, EB-1 (olağanüstü yetenek), sahiplerdir.

L-1a vizesi

1 Çok Uluslu Şirket Yöneticileri

L-1 kategorisi, aynı işverenin şubesi, ebeveyni, ortaklığı veya iştiraki tarafından yönetici, idareci olarak veya özel bilgi kapasitesinde çalıştırılacak başvuru sahipleri içindir. Bu çalışanlar yürütücü veya geçici idari hizmet vermek kapsamında (L-1A) veya uzmanlık bilgisi şartıyla (L-1B) aynı işverenin şubesi, ebeveyni, ortaklığı veya iştiraki olarak Birleşik Devletlere giriş yapabilirler. Çalışanın, L kategorisinde nitelendirilebilmek için önceki üç yıl içinde, bir yıl boyunca sürekli olarak yurt dışında yabancı bir şirkette (ya da şube ve iştirakçide) çalışmış olması gerekmektedir. Saptanmış bir maaş seviyesi bulunmamakla birlikte Birleşik Devletlerdeki gelirin; yabancının, hükumet desteği olmadan geçimini sağlayamayacak göçmen durumuna düşmesine engel olacak nitelikte olmalıdır. Yönetici ve idareci için azami kabul süresi, uzmanlık bilgisi kategorisinde beş yıl sınırla birlikte yedi yıldır. L-vizesi elde edildiğinde, başvuru sahibi, ilk tercih çok uluslu yönetici statüsünde daimi ikamet için başvurabilir.

Aile Fertleri

L-1 çalışanlarının aile fertleri (eşler ve 21 yaşın altında evlenmemiş çocuklar) L-2 statüsünde değerlendirilirler. Çocuklar, L-2 statüsünde bulunurken Birleşik Devletlerde öğrenci olabilir; eşler Birleşik Devletlerde çalışmalarına olanak sağlayan İstihdam Yetki Belgesini alabilirler.

Blanket L-1 Dilekçesi

Şirketler,  şirket-içi transfer edilenlerin direkt Birleşik Devletlerin yurt dışındaki konsolosluk tesislerinde, önceden bir USCIS(Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmen Hizmetleri) onayı olmaksızın, L-1 vizesine Blanket L-1 dilekçesi düzenlemelerinin izin verdiği ölçüde kısa süreli olarak belirli sayıda yabancı işçisini transfer edebilir. Dilekçe sahibi, Blanket L-1 Dilekçe sahipliğine yeterli olabilmek için, aşağıdaki gereklilikleri karşılıyor olmalıdır:

Dilekçe sahibi ve tüm yeterli mükellef şirketler ticaret ya da hizmet sektöründe olmalıdır;

Dilekçe sahibinin Birleşik Devletlerde en az bir yıl faal olarak iş yapmış bir şubesi bulunmalıdır;

Dilekçe sahibinin 3 ya da daha fazla yurt içi veya yurt dışı şube, ortaklık veya iştirakleri bulunmalıdır; ve

Dilekçe sahibi ve diğer yeterli organizasyon, geçmiş 12 ay zarfında, en az 10 “L” yöneticisi, idarecisi veya uzmanı için onay almış bulunması; veya şirketin en az bir milyon dolar satış yapmış olması; ya da Birleşik Devletlerde en az 1000 işçi kadar iş gücü bulunması gerekmektedir.

Kanada vatandaşları onaylanmış blanket dilekçesiyle, konsolosluk başvurusu için gereken belgelerin aynısını sunarak direkt olarak A Sınıfı kapısından L-1 statüsüne giriş yapmak için başvurabilirler.

H-1B Vizesi

20 yıldan uzun süredir, ekibimiz binlerce büyük ve küçük şirketlerin H1B başvurularını halletmektedir.  Şu ana kadar her mâli yıl başına 65.000 H-1B, ek olarak Birleşik Devletler lisansüstü diplomasına sahip başvuru sahipleri için 20.000 H-1B mevcuttur. (Mâli yıl sınırlandırmasından muaf, kâr gütmeyen, devlet ve eğitim sektöründe bazı işler vardır.) Bir başvuru sahibi 4 yıllık bir lisans diplomasına ya da üniversite eğitim olmayan adaylar için uzmanlık alanında en az 3 yıllık tecrübeye sahip olmalıdır. Örnek olarak, eğer başvuru sahibi 2 yıl üniversite eğitimi almış ve 6 yıl uzmanlık alanında tecrübe edinmişse, iş unvanı tecrübesiyle uyumluluk gösterdiği sürece yeterli kabul edilir. Bir uzmanlık mesleği; mesleğe giriş için asgari olarak yüksek uzmanlık bilgisiyle teorik ve pratik uygulamanın yanında belirli bir uzmanlık(veya eşdeğeri) için lisans ya da lisansüstü eğitim gerektirmektedir. Tipik olarak bu pozisyonlar hukuk, finans, mühendislik, mimarlık, matematik, fiziksel bilimler, iş uzmanlıkları, teoloji ve sanatı içerir.

Bir işçi H-1B başvurusunu başlangıç tarihinden itibaren 180 gün içinde kayda geçirebilir. Mevcut H-1B vizelerini; düzeltme, genişletme veya transfer talebindeki başvuru sahipleri bu sınıra tabi değildir.

H-1B sahibinin dual intent’e izni vardır. (örn. daimi olarak Birleşik Devletlerde kalmak isteyebilirler.). Bir H-1B 6 yıla kadar kabul edilebilir ve başvuru sahibi 1 tam yılını Birleşik Devletler dışında geçirirse, bir başka 6 yıllık H-1B süresince daha kabul edilebilir.
Eğer H-1B sahibi işçilik vasıtasıyla daimi oturma iznine başvurmuşsa:
geçici işçilikten kalıcı işçiliğe geçiş sertifikalarını doldurmaları üzerinden bir yıl (365 gün) geçmişse, ya da
I-140 göçmen vize dilekçelerini doldurmalarının üzerinden 365 gün ve üstü süre geçmişse H-1B’lerini 1 bağımsız artışlı süreç zarfında uzatabilirler.

H-1B taşınabilirliği, bir H-1B çalışanının yeni bir H-1B başvurusu doldurmasına dayanarak yeni bir işverene çalışmaya başlaması anlamına gelir (onay için beklemeleri gerekmez).