O-1 vizesi, L-1 vizesi, H-1b vizesi

Geçici Olağanüstü Yetenek Vizesi

O-1 Geçici Vizeleri, bilim, sanat, eğitim, işletme ve atletizm alanlarında “olağanüstü yetenek” sahibi başvuranlar için mevcuttur. Bu kategori oldukça geniştir ve modern bilimsel araştırmacılar, profesörler, yenilikçi kurumsal yetkililer, caz müzisyenleri, judo eğitmenleri, grafik tasarımcılar, sanat yönetmenler, serigrafi artistleri, jimnastik koçları ve bilgisayar yazılım uzmanları gibi başvuru sahipleri için olağanüstü yeteneklerini sergilemeye devam ettikleri sürece uygun olabilir İspatlama yükümlülüğü dilekçe sahibine (O-1 vizesi başvuru sahibine) aittir; bununla birlikte olağanüstü yeteneği ispatlamak için çok sayıda yaratıcı yöntem mevcuttur.

Bu vizeyi talep eden bireyler, olağanüstü yeteneklerini ulusal veya uluslararası uzun süreli takdir ve övgü belgeleriyle sergilemelidir. Ulusal veya uluslararası ödüllere sahip, çalışmasıyla ilgili bir basın raporu kaydı bulunan, yazarı olduğu eseri yayımlanmış, kendi alanına orijinal katkılarda bulunmuş, ayırt edici üne sahip şirketlerde, organizasyonlarda çalışmış, alanlarında onaylanmış başarılara sahip veya yüksek maaş alan O-1 dilekçe sahipleri daha yüksek bir başarı oranına sahiplerdir.

Sinema filmi veya televizyon endüstrisinde O-1 vizesine yeterli olabilmek için başvuru sahibi; bir yetenek derecesiyle kanıtlanmış, normalin üzerinde bir kapsamda, olağanüstü, kayda değer veya ileride gelen olarak tanınmış bir sinema filmi ve/veya televizyon alanındaki olağanüstü başarısını sergilemelidir. Buna ek olarak, O vize başvuru sahibi Birleşik Devletlere olağanüstü başarısının bulunduğu aranda çalışmak veya yeteneğini sergilemek amaçlı geliyor olmalıdır.

O-1 geçici vizesine yeterli görülen bireyler, genellikle göçmen sınıflandırmasına uygun yasal standartlara da, EB-1 (olağanüstü yetenek), sahiplerdir.

L-1a vizesi

1 Çok Uluslu Şirket Yöneticileri

L-1 kategorisi, aynı işverenin şubesi, ebeveyni, ortaklığı veya iştiraki tarafından yönetici, idareci olarak veya özel bilgi kapasitesinde çalıştırılacak başvuru sahipleri içindir. Bu çalışanlar yürütücü veya geçici idari hizmet vermek kapsamında (L-1A) veya uzmanlık bilgisi şartıyla (L-1B) aynı işverenin şubesi, ebeveyni, ortaklığı veya iştiraki olarak Birleşik Devletlere giriş yapabilirler. Çalışanın, L kategorisinde nitelendirilebilmek için önceki üç yıl içinde, bir yıl boyunca sürekli olarak yurt dışında yabancı bir şirkette (ya da şube ve iştirakçide) çalışmış olması gerekmektedir. Saptanmış bir maaş seviyesi bulunmamakla birlikte Birleşik Devletlerdeki gelirin; yabancının, hükumet desteği olmadan geçimini sağlayamayacak göçmen durumuna düşmesine engel olacak nitelikte olmalıdır. Yönetici ve idareci için azami kabul süresi, uzmanlık bilgisi kategorisinde beş yıl sınırla birlikte yedi yıldır. L-vizesi elde edildiğinde, başvuru sahibi, ilk tercih çok uluslu yönetici statüsünde daimi ikamet için başvurabilir.

Aile Fertleri

L-1 çalışanlarının aile fertleri (eşler ve 21 yaşın altında evlenmemiş çocuklar) L-2 statüsünde değerlendirilirler. Çocuklar, L-2 statüsünde bulunurken Birleşik Devletlerde öğrenci olabilir; eşler Birleşik Devletlerde çalışmalarına olanak sağlayan İstihdam Yetki Belgesini alabilirler.

Blanket L-1 Dilekçesi

Şirketler,  şirket-içi transfer edilenlerin direkt Birleşik Devletlerin yurt dışındaki konsolosluk tesislerinde, önceden bir USCIS(Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmen Hizmetleri) onayı olmaksızın, L-1 vizesine Blanket L-1 dilekçesi düzenlemelerinin izin verdiği ölçüde kısa süreli olarak belirli sayıda yabancı işçisini transfer edebilir. Dilekçe sahibi, Blanket L-1 Dilekçe sahipliğine yeterli olabilmek için, aşağıdaki gereklilikleri karşılıyor olmalıdır:

Dilekçe sahibi ve tüm yeterli mükellef şirketler ticaret ya da hizmet sektöründe olmalıdır;

Dilekçe sahibinin Birleşik Devletlerde en az bir yıl faal olarak iş yapmış bir şubesi bulunmalıdır;

Dilekçe sahibinin 3 ya da daha fazla yurt içi veya yurt dışı şube, ortaklık veya iştirakleri bulunmalıdır; ve

Dilekçe sahibi ve diğer yeterli organizasyon, geçmiş 12 ay zarfında, en az 10 “L” yöneticisi, idarecisi veya uzmanı için onay almış bulunması; veya şirketin en az bir milyon dolar satış yapmış olması; ya da Birleşik Devletlerde en az 1000 işçi kadar iş gücü bulunması gerekmektedir.

Kanada vatandaşları onaylanmış blanket dilekçesiyle, konsolosluk başvurusu için gereken belgelerin aynısını sunarak direkt olarak A Sınıfı kapısından L-1 statüsüne giriş yapmak için başvurabilirler.

H-1B Vizesi

20 yıldan uzun süredir, ekibimiz binlerce büyük ve küçük şirketlerin H1B başvurularını halletmektedir.  Şu ana kadar her mâli yıl başına 65.000 H-1B, ek olarak Birleşik Devletler lisansüstü diplomasına sahip başvuru sahipleri için 20.000 H-1B mevcuttur. (Mâli yıl sınırlandırmasından muaf, kâr gütmeyen, devlet ve eğitim sektöründe bazı işler vardır.) Bir başvuru sahibi 4 yıllık bir lisans diplomasına ya da üniversite eğitim olmayan adaylar için uzmanlık alanında en az 3 yıllık tecrübeye sahip olmalıdır. Örnek olarak, eğer başvuru sahibi 2 yıl üniversite eğitimi almış ve 6 yıl uzmanlık alanında tecrübe edinmişse, iş unvanı tecrübesiyle uyumluluk gösterdiği sürece yeterli kabul edilir. Bir uzmanlık mesleği; mesleğe giriş için asgari olarak yüksek uzmanlık bilgisiyle teorik ve pratik uygulamanın yanında belirli bir uzmanlık(veya eşdeğeri) için lisans ya da lisansüstü eğitim gerektirmektedir. Tipik olarak bu pozisyonlar hukuk, finans, mühendislik, mimarlık, matematik, fiziksel bilimler, iş uzmanlıkları, teoloji ve sanatı içerir.

Bir işçi H-1B başvurusunu başlangıç tarihinden itibaren 180 gün içinde kayda geçirebilir. Mevcut H-1B vizelerini; düzeltme, genişletme veya transfer talebindeki başvuru sahipleri bu sınıra tabi değildir.

H-1B sahibinin dual intent’e izni vardır. (örn. daimi olarak Birleşik Devletlerde kalmak isteyebilirler.). Bir H-1B 6 yıla kadar kabul edilebilir ve başvuru sahibi 1 tam yılını Birleşik Devletler dışında geçirirse, bir başka 6 yıllık H-1B süresince daha kabul edilebilir.
Eğer H-1B sahibi işçilik vasıtasıyla daimi oturma iznine başvurmuşsa:
geçici işçilikten kalıcı işçiliğe geçiş sertifikalarını doldurmaları üzerinden bir yıl (365 gün) geçmişse, ya da
I-140 göçmen vize dilekçelerini doldurmalarının üzerinden 365 gün ve üstü süre geçmişse H-1B’lerini 1 bağımsız artışlı süreç zarfında uzatabilirler.

H-1B taşınabilirliği, bir H-1B çalışanının yeni bir H-1B başvurusu doldurmasına dayanarak yeni bir işverene çalışmaya başlaması anlamına gelir (onay için beklemeleri gerekmez).