İltica Memuruna Ne Çeşit İltica Belgeleri Sunmam Gerekmekte?

İnandırıcı destek materyalleri hazırlamak için, sizin başvurunuzu inceleyecek bir göçmenlik yargıcının iltica memuru için hangi etkenlerin önemli olduğunu anlamalısınız. Söz konusu bu etkenler aşağıdakileri içermektedir:

1. Hak talebinizin gücü: Irkınız, dininiz, cinsiyetiniz, ulusunuz veya belirli bir sosyal gruba üyeliğiniz gibi, koruma gerektiren bir sebepten dolayı zulüm gördüğünüz ( veya gelecekte zulüm görmekten korktuğunuz) için anavatanınıza dönemediğinizi göstererek yasal “mülteci” tanımını karşılamalısınız.

2. Herhangi bir hukuki engeliniz olmamalı: Belirli hukuki engeller insanların göçmenlik imkânlarından faydalanmalarına engel olmaktadır, bazı diğer engeller ise sadece ilticaya uygunsuz duruma sokmaktadır.

3. Güvenilirliğiniz: USCIS veya göçmenlik yargıcı sizi güvenilir bulmalı. Bunun anlamı, hikâyenizin inandırıcı olması ve (1) önceki tüm ifadelerinizle ve (2) dışarıdan gelen destek belgeleriyle tutarlı olmasıdır.

Form I-589 ile birlikte inandırıcı destek belgelerini de dosyanıza katmak iltica hakkı talebinizi güçlendirebilir, neden hukuki bir engeliniz olmadığını açıklayabilir ve güvenilirliğinizi arttırabilir. Bununla birlikte, makul bir nedenle destek belgelerini sağlama imkânınız yoksa sadece sizin kendi yeminli ifadeniz ile iltica hakkı elde etmeniz de mümkündür.

İltica İçin Temel Uygunluk Kriterlerini Karşılıyor Musunuz?

ABD sınırları içerisinde fiziksel olarak bulunan bir kişi iltica başvurusunda bulunabilir. Bu durum kontrollü giriş yapmış, ülkeye kabul edilmiş fakat vizesinden uzun süre ülkede kalmış kişiler kadar, denetimsiz olarak giriş yapıp belge sahibi olamayan bireyleri de kapsamaktadır.

Eğer siz:

  • Ülkenizin dışındaysanız ve ülkenize dönemiyor/dönmek istemiyorsanız,
  • Söz konusu ülkenin himayesinden faydalanamıyor veya faydalanmak istemiyorsanız
  • Zulümden dolayı acı çektiğinizi gösterebiliyorsanız veya ırk, din, ulus, bir politik düşünceye veya sosyal gruba mensup olma nedeniyle iyi temellendirilmiş bir zulüm görme korkunuz varsa ve de
  • Başka bir kişiye asla zulüm uygulamadıysanız, ilticaya uygunsunuzdur.

Bir kişinin mülteci olabilmesinin tek diğer yolu kürtaja veya kısırlaştırmaya zorlanmış olmak veya böyle bir uygulamaya zorlanmaktan iyi temellendirilmiş bir şekilde korkmak ya da böyle bir uygulamanın başarısız oluşu, reddi veya uygulamaya direnç göstermiş olma nedeniyle zulüm görmektir.

 

Obama’nın Göçmenlik Başkanlık Emri

1. Çocukluk Çağında ülkeye gelenler için Gecikmiş Etki Programı (Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA))

Kim – Yenileme bekleyen şu anki DACA sahipleri ve yeni başvuru yapanlar, diğer tüm DACA yönergelerini karşılayan, 15 Haziran 1981 öncesi doğan bireyler de dahil olmak üzere.

15 Haziran 1981 öncesi doğan bireylere, diğer yönergeleri karşıladıkları takdirde (üst yaş sınırını kaldırarak) DACA başvurusunda bulunma imkanı tanımaktadır.

Ne – Önceki 15 Haziran 2007 gerekliliğinin yerine 1 Ocak 2010’dan beri kesintisiz ABD’de ikamet etmiş olma gerekliliği getirilmiştir.

Gecikmiş etki süresini genişletmekte ve şu an iki yıl olan çalışma iznini üç yıla uzatmaktadır.

Ne Zaman – Başkan’ın 20 Kasım 2014 tarihli duyurusunu izleyen yaklaşık 90 gün içerisinde.

2. ABD Vatandaşlarının ve Yasal İkamet Sahiplerinin Ebeveynleri İçin Gecikmiş Etki

Kim – ABD’de yaşayan ve duyuru zamanında bir ABD vatandaşının veya yasal ikamet sahibinin ebeveyni olan ve de aşağıda belirtilen diğer yönergeleri karşılayan kayıt altına alınmamış bireyler.

Ne – Şu şartlar altında, ebeveynlere gecikmiş etki ve çalışma izni talebinde bulunma hakkı tanımaktadır:

1 Ocak 2010’dan beri aralıksız ABD’de ikamet etmiş olmak;

20 Kasım 2014’de veya öncesinde doğmuş olan bir ABD vatandaşının veya yasal ikamet sahibinin ebeveyni olmak ve

20 Kasım 2014, Kayıtsız Göçmenlerin Yakalanma, Gözaltı ve Sınır Dışı Edilmesi için İlkeler Bildirisi uyarınca, ABD’den sınır dışı edilmek için öncelikli olmamak.

Ne Zaman – Başkan’ın 20 Kasım 2014 tarihli duyurusunu izleyen yaklaşık 180 gün içerisinde.

3. Yasa dışı ikametin geçici istisnaları

Kim – En az 180 gün boyunca ABD’de yasa dışı ikamet etmiş bireyler ve
ABD vatandaşlarının oğulları/kızları ve yasal ikamet sahibi bireylerin eşleri ve oğulları/kızları.

Ne – 2013 yılında açıklanan geçici istisnalar programını, yasal ikamet sahibi bireylerin eşlerine, oğulları veya kızlarına ve de ABD vatandaşlarının oğulları ve kızlarına vizeleri mevcutsa istisna alma hakkı tanıyarak, genişletmektedir.

Değerlendirilen akraba, dilekçe sahibi değilse özel durumlar ortaya çıkabilir.

İstisna elde etmek için karşılanması gereken “aşırı zorluk” standardını açıklamaktadır. Şu anda, sadece ABD vatandaşlarının eşleri ve küçük çocukları vizeleri mevcut olduğunda geçici istisna alma hakkına sahiptir.

Yeni bir gocmenlik kanunu ile ilgili Hukumet Emir Yasasi

Bu sene Eylul ayinda Hukumet Emir Yasasi uzere yeni bir gocmenlik kanunu gundemde, yuzde 50% bir ihtimal ile Basbakan Obama 5 Milyon kisiye calisma musadesi alma imkani verecek. Bu yasa daha once “Dream act” cocuk yasasi ile aynisi olacak.Calisma musadesi alinabilinecek. Buyuk bir olasilikla seyahat belgesi mumkun olmayacak ve hangi durumdaki 5 milyon gocmenler bu yasadan yaralanabilecekler bilinmiyor. Tahminimiz bu yasa en az 5 seneden beri ABD’ de olanlari ve herhangi bir suc islememis olanlari kapsayacak. Bu Hukumet Emir Yasasi ABD vatandasi cocuklari olanlari, ABD vatandasi Anne veya Babasi olanlari veya ABD vatandasi kardesleri olanlari kapsayabilir. Su an bu sadece bir varsayim ve ne olacagini bu Eylul ayinda bekleyip gorecegiz. Sizleri bu kanun ile ilgili gelismeler hakkinda bilgilendirecegiz.